Eventy

Świąteczne

RAVIOLO ŚWIĄTECZNE

Siedzę sobie spokojnie w domu, myślę „odpocznę, wezmę książkę do ręki w końcu mam czas dla siebie, mogę nadrobić to i tamto”.
Dupa 🙂 z tego wychodzi, mąka żółtko, sól, woda powstaje ciasto.
Farsz z pierogów świątecznych z kapustą długo smażoną i grzybami jest esencjonalny, dobrze „przegryziony”. Dosypuję świeżo mielonego pieprzu. Ma się go czuć. W tle zamiast kolęd leci Stan Getz wszystko pomieszane, zwariowane a co tam…
Układam na krążku z ciasta farsz, rozbijam jajko i oddzielam  żółtko. Centralnie ląduje we wcześniej przygotowanym gniazdku w farszy z kapusty. Przykrywam drugim krążkiem ciasta. Sklejam krawędzie.
Gotowanie – czas bardzo ważny, ciasto musi być ugotowane a żółtko płynne. Świąteczna wariacja no cóż zrobić 🙂
Sos z masła i świeżych ziół nada pięknego aromatu …
leniwych świąt 😉
Paweł
Facebook

Instagram
Pinterest