Eventy

Świąteczne

ORECHIETTE AL FUMO

 Podróżując po Toskanii dotarłem do miasta Cortona znanego z filmu „Pod słońcem Toskanii”.
Miasto położone jest na 600 metrowym wzniesieniu, z którego rozpościera się wspaniały widok na dolinę Valdichiana. Cortona ze swoją piękną średniowieczną architekturą, enotekami i małymi knajpkami jest idealnym miejscem do odkrywania toskańskiej kuchni.
W jednej z lokalnych ristorante z pięknym widokiem na Piazza della Repubblica miałem okazję spróbować tego przepysznego sosu z dość rzadko spotykaną pastą Orechiette.

Jak to robimy 🙂
Hmm pasta prosta o bogatym, wyjątkowym smaku mój 5-letni Synek ją uwielbia mimo, że zawiera odrobinę alkoholu 😉 często ją wspólnie  gotujemy i to jest dopiero imprezka;-)
Kroimy drobno boczek, podsmażamy bez tłuszczu (wytapia się tłuszcz z boczku ). Dodajemy kartonik sosu pomidorowego jak najlepszej jakości (świetne są firmy CIRIO). Dodajemy masło. Zgniatamy świeże listki rozmarynu tak by wypuściły soki i zaczęły mocno pachnieć !
Siekamy drobno listki rozmarynu, wrzucamy do sosu na patelnię, wlewamy brandy mieszamy i dodajemy śmietanę powoli dokładnie mieszając. Dodajemy do smaku świeżo mielony pieprz i sól morską. Jeszcze chwilę trzymamy na ogniu aż sos nabierze gęstszej konsystencji. Gotujemy Orecchiette w osolonej wodzie tak aby były „al dente” 😉 następnie polewamy ugotowany makaron sosem, warto dodać kilka listków do przybrania i posypać delikatnie startym świeżo parmezanem ( najlepsze Grana Padano, Parmigiano Reggiano ).
I gotowe 🙂
Facebook

Instagram
Pinterest